بررسی تاثیر طراحی لوگو بر تصمیم خرید مصرف کنندگان محصولات:
در علم بازاریابی نوین اشکال، رنگها و نوشته ها نقش بسزایی در تسخیر ذهن مشتریان دارند. امروزه صاحبان شرکت ها و بنگاه های اقتصادی برای برقراری ارتباط موثر با مشتری و پیشبرد منافعی که از فروش محصولاتشان نصیب آنها می شود، با یکدیگر رقابت تنگاتنگی دارند.
چنانچه تنها مزیت رقابتی شرکتها، کیفیت بالا و یا قیمت پایین محصولات آنان در نظر گرفته شود، تا سال ها زیادی سهم معینی از بازار هدفشان داشته و نخواهند توانست در بازار رقابتی امروزی سهم بازار خود را افزایش دهند.
پس نیاز به عوامل مکمل همراه محصول که در آمیخته های بازاریابی به آن کمتر توجه شده است، یک روش موثر در ایجاد مزیت رقابتی خواهد بود. یکی از موثرترین راه های ارتقای نام تجاری و همینطور برخورداری از یک سهم بازار مناسب که ذهن مصرف کننده را با هویت سازمانی محصول در گیر می نماید، استفاده از یک لوگو هوشمندانه، موثر و ماندگار است.
به عقیده بسیاری از بزرگان کسب و کار، لوگو بارزترین سمبل نام تجاری و برند یک سازمان است. آنها معتقدند که هر چه شرکتها در طراحی لوگو خود از تعابیر روشن تر و برای ارتباط با مشتری و ثبت نام تجاری خود در ذهن او بهره گیری کنند، شانس بیشتری برای موفقیتدر بازارهای رقابتی امروز خواهند داشت.
لوگو به عنوان یکی از عناصر محسوس برند دارایی ناملموسی مهمی است که بسیار بر عملکرد تجاری شرکت تاثیر گذار است. زمانی که مشتری بتواند رابطه ای عمیق و عنادار با یک نشان تجاری داشته باشند، این رابطه منجر به خرید بیشتر این نشان تجری و کمتر شدن حساسیت وی به قیمت آن و همچنین کاهش هزینه های بازاریابی خواهد شد. تاثیر شگرف لوگو بر روند یک نام تجاری با هیچ دیگر قابل مقایسه نیست.
شناسایی و تمایز شرکت در جهت ایجاد اطمینان از تعهد به مصرف کننده عمل می نماید. هر چه ارزش لوگو در ذهن مصرف کنندگان بیشتر باشد شرکت می تواند در سایه آن منافع بیشتری را از مصرف کننده کسب کند. لوگوی هر شرکتی یک زبان است که با مصرف کنندگان مستقل از اطلاعات کلامی ارتباط برقرار می کند. اهمیت لوگو در هیچ دوره ای به اندازه امروز نیوده است. مردم امروز کلمات را نمی خوانند اطلاعات مورد نظر خود را سریع و بی درنگ به دست آورند.
با این توصیف لوگو را می توان یک میانبر در نظر گرفت وسیله ای برای به یاد سپاری فوری و بی واسطه چیزی که شرکت به وسیله آن اعلام موجودیت می کند صرف نظر از نوع کسب و کاری که شرکت ها در آن فعالیت می کنند یا رقبایی که با آنها روبرو هستند مدیریت باید به طور منظم اثر بخشی و مناسب بودن لوگو شرکت در رابطه با سازمان را نظارت کند.
لوگو مناسب برای سازمان توسط مصرف کنندگان درک می شود. در این شرایط چنانچه شرکت بتواند از اعتبار لوگو به بهترین شکل بهره برد می تواند شهرت شرکت را بهبود و در طولانی مدت سود شرکت را افزایش دهد.
از طرف دیگر قصد خرید یکی از مراحل تصمیم گیری خرید است که علت رفتاری مصرف کننده به منظور خرید برندی خاص را تشریح می کند. قصد خرید مصرف کننده از یک برند نه تنها از نگرش به آن برند بلکه با در نظر گرفتن مجموعه ای از برندها شکل پیدا می کند. قصد خرید تحت تاثیر عقیده دیگران و همچنین عوامل پیش بینی نشده قار می گیرد. اما در این میان عوامل غیر قابل پیش بینی نیز ممکن است درست زمانی که مصرف کننده می خواهد وارد عمل شود قصد او را تغییر دهند در نتیجه شناخت سبکهای تصمیم گیری بر اساس ایده ال گرایی نو گرایی لذت جویانه و اقتباسی یک فرایند پیچیده و قابل تامل است.
مواد غذایی از مهمترین محصولاتی هستند که همه روزه مورد استفاده عموم قرار گرفته و در سبد نیازهای اساسی و حیاتی آنان محسوب می گردد و لوگو هنری است که می تواند تصویر ذهنی ماندگاری از این محصولات را ذهن مشتریان ایجاد کند و از این طریق در بالا رفتن میزان وفاداری مشتری به برند شرکتهای عرضه مواد غذایی و افزایش سهم بازار این شرکتها نقش بسزاسس داشته باشد همچنین ارزش اصلی مرتبط با لوگوها به طور سنتی بر شناسایی و تمایز نام تجاری از رقبای خود متمرکز شده است لیکن با توجه به اینکه رقابت در بازار محصولات غذایی بسیار پیچیده و نزدیک است تعدد و تشابه نام های تجاری موجب کاهش قدرت انتخاب بر اساس برند را در تصمیم گیری مشتری موجب می شود و به واسطه نزدیک بودن کیفیت محصولات عرضه شده سطح وفاداری مشتری در رتار خرید نسبت به محصولات دیگر پایین است.
بنابراین بررسی اینکه لوگوی یک شرکت چه نقشی در تصمیم گیری و انتخاب ذهنی مشتری ایفا می نماید می تواند برای شرکتها و بازاریابان این حوژه مهم و حیاتی باشد.